welkom op

De Amersfoortse Oranjevereniging

De Amersfoortse Oranjevereniging heeft tot doel om elk jaar een leuk en passend feest van Koningingsdag te maken. Met activiteiten die zich voornamelijk afspelen in de binnenstad willen we alle Amersfoorters een feest van ontmoeting bieden.

1

over ons

De vereniging is opgericht in 1901 en heeft sindsdien een belangrijke rol gespeeld in de viering van Koningsdag en andere festiviteiten in de stad.

De Amersfoortse Oranje Vereniging (AOV) is een vereniging die zich richt op het organiseren van feestelijke en traditionele activiteiten ter gelegenheid van Koningsdag en andere nationale feestdagen in de stad Amersfoort. De vereniging is opgericht in 1901 en heeft sindsdien een belangrijke rol gespeeld in de viering van Koningsdag en andere festiviteiten in de stad.

De AOV is een non-profitorganisatie die volledig wordt gerund door vrijwilligers. Elk jaar organiseert de vereniging een breed scala aan activiteiten voor de lokale gemeenschap, waaronder optochten, kinderactiviteiten, muziekoptredens, vuurwerkshows en meer. De evenementen van de AOV zijn gericht op het versterken van de lokale gemeenschap en het bevorderen van het gemeenschapsgevoel.

Een van de bekendste evenementen die door de AOV worden georganiseerd, is de 'kleedjesmarkt', waar kinderen hun overtollige spullen kunnen verkopen op een speciaal aangewezen gebied op de Hof, het centrale plein van Amersfoort. Dit evenement is een van de populairste onder de lokale bevolking en trekt elk jaar duizenden mensen naar het centrum van de stad.

Activiteitenoverzicht
  • Optochten

  • Muziekoptredens

  • Kinderactiviteiten

  • Spetterende vuurwerkshows 

  • Volkslied zingen
  • Koningsnacht
Koningsdag in de Amersfoortse Binnenstad 2014
poffertjesfeest Amersfoort 2019
2

poffertjesfeestamersfoort

Het 'poffertjesfeest' is een favoriet onder de lokale bevolking en trekt jaarlijks honderden mensen naar de Hof.

Een ander evenement dat door de AOV wordt georganiseerd, is het 'poffertjesfeest'. Tijdens dit evenement kunnen kinderen en hun families genieten van gratis poffertjes, een typisch Nederlands gerecht dat bestaat uit kleine, luchtige pannenkoekjes die worden geserveerd met boter en poedersuiker. Het 'poffertjesfeest' is een favoriet onder de lokale bevolking en trekt jaarlijks honderden mensen naar de Hof.

Naast deze evenementen organiseert de AOV ook concerten, optochten en andere activiteiten die passen bij de viering van nationale feestdagen zoals Koningsdag. De vereniging werkt nauw samen met andere lokale organisaties en verenigingen om ervoor te zorgen dat de festiviteiten soepel verlopen en dat alle inwoners van Amersfoort kunnen genieten van de feestelijke sfeer.

De Amersfoortse Oranje Vereniging is een belangrijk onderdeel van de gemeenschap in Amersfoort en heeft een rijke geschiedenis van het organiseren van feestelijke activiteiten ter gelegenheid van nationale feestdagen. Het werk van de vereniging wordt uitgevoerd door een toegewijd team van vrijwilligers en heeft als doel om de lokale gemeenschap samen te brengen en te versterken.

  • Concerten

  • Poedersuiker

  • Poffertjesfeest

  • Feestelijke sfeer.

Kleedjesmarkt

De kinderkleedjesmarkt is bedoeld voor kinderen die (tweedehands) spullen willen verkopen.

Koningsdag in Amersfoort

Op 27 april 2019 bezocht de Koninklijke Familie de stad Amersfoort ter gelegenheid van Koningsdag.

Koningsdag in Rotterdam 2023

Koningsdag 2023 zal in Rotterdam worden gevierd. Dit zal de eerste keer zijn dat de stad het evenement zal hosten sinds het aantreden van Koning Willem-Alexander in 2013. 

Kleedjesmarkt

Spelregels en Voorschriften

Kinderen mogen spulletjes verkopen, muziek maken of een theatervoorstelling geven. Dit jaar heeft de kleedjesmarkt op 27 april een beetje meer ruimte in de Amersfoortse binnenstad. Naast de Utrechtsestraat, Arnhemsestraat en Langestraat mogen ook spulletjes worden verkocht op de Hellestraat, de Krommestraat (tot bij het Oude Stadhuis), de Kamp (ter hoogte van de winkels) een stukje van de Stadsring, het Jorisplein en Amicitia (zie de groene strepen op het kaartje).
De kleedjesmarkt begint om 07.00 uur en duurt tot 17.00 uur. Alleen tussen 06.30 en 07.30 uur is het mogelijk om spullen in en uit auto’s te laden voor de kleedjesmarkt, daarna is de binnenstad gesloten voor het verkeer.

Kleedjes

Je legt je kleedje op de stoep, niet op de straat. Kruisingen en zijstraten moeten vrij blijven van kleedjes. Leg geen kleedje neer voor de ingang van winkels en/of horeca.

Geluid

Geen gebruik van geluidversterkende apparatuur of knetterende motorfietsen.

Etenswaren

Etenswaren en (fris-)dranken verkopen mag niet. Uitzondering: door kinderen zelfgemaakte dingen zoals koekjes, muffins of snoepzakjes.

Veiligheid

Gasflessen en vuurkorven zijn verboden vanwege de brandveiligheid. Verhitten van etenswaren is niet toegestaan.

Spelregels Kleedjesmarkt

"Goedkope website hosting"

Bekijk deze website voor voordelig geprijsde hosting pakketten voor uw website in gemeente Amersfoort en omgeving. Lees ook ons artikel waarom wordpress website onderhoud erg belangrijk is voor uw website.

Alle spelregels Kleedjesmarkt Amersfoort

Je legt je kleedje op de stoep, niet op de straat. Kruisingen en zijstraten moeten vrij blijven van kleedjes.
Leg geen kleedje neer voor de ingang van winkels en/of horeca.
Geen gebruik van geluidversterkende apparatuur.
Etenswaren en (fris-)dranken verkopen mag niet. Uitzondering: door kinderen zelfgemaakte dingen zoals koekjes, muffins of snoepzakjes.
Gasflessen en vuurkorven zijn verboden vanwege de brandveiligheid. Verhitten van etenswaren is niet toegestaan.
Verkoop van dieren, zoals kuikentjes en vogels, mag niet.
Het uitdelen van monstertjes of proefjes (sampling) mag niet.
Auto’s, caravans, aanhangwagens, tenten en kramen mogen niet binnen het kleedjesmarktgebied geplaatst worden (m.u.v. de standplaatsen met een vergunning).
Gokspelletjes zijn ook verboden.
Winkeliers mogen hun waar niet op straat voor de eigen winkel verkopen, tenzij ze daar een vergunning voor hebben. Horecaondernemers mogen een geveltap en/of eetkraam voor hun zaak plaatsen als zij daarvoor een vergunning hebben.
Na afloop of bij vertrek van de kleedjesmarkt moet je de niet verkochte spullen weer meenemen en laat je je plekje netjes en opgeruimd achter.
Politie, Stadstoezicht, gemeente en brandweer houden toezicht op de naleving van regels. Wie zich niet aan de regels houdt kan beboet of aangehouden worden. Ook kan de verkoopwaar worden verwijderd.

Bereikbaarheid
Alleen tussen 06.30 en 07.30 uur is het mogelijk om spullen in en uit auto’s te laden voor de Kinderkleedjesmarkt. In dat uur staan de verzinkbare palen omlaag, daarna staan ze de hele dag omhoog. Om 07.30 uur wordt de Kamp met dranghekken afgesloten.

Bezoekers van de binnenstad kunnen het beste op de fiets komen en die gratis stallen in een van de bewaakte fietsenstallingen bij het Jorisplein of de Kamperbinnenpoort. In verband met de veiligheid is het niet toegestaan om fietsen te plaatsen op toegangswegen en vluchtwegen.

Voor vragen over de kleedjesmarkt verwijzen we u naar de gemeente.

Koningsdag steden

Vanaf 2014 wordt Koningsdag gevierd op 27 april, de verjaardag van Koning Willem-Alexander. 

  • 2023 - Rotterdam
  • 2022 - Maastricht
  • 2021 - Eindhoven
  • 2020 - Paleis Huis ten Bosch 
  • 2019 - Amersfoort 
  • 2018 - Groningen 
  • 2017 - Tilburg 
  • 2016 - Zwolle 
  • 2015 - Dordrecht 
  • 2014 - De Rijp en Amstelveen 
Koningsdagviering in Nederland
Koningsdag is de nationale feestdag waarop de verjaardag van de Koning wordt gevierd. Als 27 april op een zondag valt, wordt Koningsdag de dag ervoor gevierd..

Op Koningsdag bezoeken Koning Willem-Alexander en zijn gezin, samen met andere leden van de Koninklijke Familie, een gemeente met een centrumfunctie in de regio. De Koninklijke Familie viert het feest mee, waarbij de stad en de omliggende plaatsen zich op een feestelijke en karakteristieke manier kunnen presenteren.

Populaire en gevierde feestdag in Nederland

Koningsdag is een van de meest populaire en gevierde feestdagen in Nederland, waarbij mensen samenkomen om de verjaardag van de Koning te vieren. Elk jaar bezoekt de Koninklijke Familie een andere stad, waar lokale verenigingen en organisaties zichzelf presenteren op een feestelijke manier. In 2023 zal Koningsdag in Rotterdam worden gevierd, waarbij de stad zich zal voorbereiden op een dag vol festiviteiten en plezier.

1

koningsdag in nederland

Koningsdag is een nationale feestdag 

Koningsdag is een nationale feestdag in Nederland die elk jaar op 27 april wordt gevierd, ter ere van de verjaardag van de Koning. Het evenement wordt traditioneel gemarkeerd door de Koninklijke Familie die een gemeente met een centrumfunctie in de regio bezoekt. In deze stad en omliggende plaatsen presenteren verenigingen en organisaties zichzelf op een feestelijke manier, met een parade, muzikale optredens en andere festiviteiten. Het bezoek van de Koninklijke Familie wordt uitgezonden op nationale televisie, zodat iedereen in het land kan genieten van de festiviteiten.

O dit website willen we graag ingaan op de viering van Koningsdag in de stad Amersfoort in 2019 en de verwachte viering in 2023. We zullen ons ook richten op het evenementenprogramma en de festiviteiten die door de Amersfoortse Oranje Vereniging worden georganiseerd.

View details
Feest in Amersfoort
2

Amersfoort 2019

Op 27 april 2019 bezocht de Koninklijke Familie de stad Amersfoort ter gelegenheid van Koningsdag

Op 27 april 2019 bezocht de Koninklijke Familie de stad Amersfoort ter gelegenheid van Koningsdag. Het bezoek begon met een rondleiding door het historische centrum van Amersfoort, waarbij de Koning en zijn familie kennis maakten met de architectuur, geschiedenis en cultuur van de stad. De route ging langs de St. Joriskerk, het Hofje Armen de Poth, de Koppelpoort en de Onze Lieve Vrouwetoren.

Na de rondleiding nam de Koninklijke Familie deel aan verschillende evenementen die werden georganiseerd door de Amersfoortse Oranje Vereniging. Deze evenementen omvatten onder meer de 'kleedjesmarkt' op de Hof, een rommelmarkt waar kinderen hun spullen verkopen, en het 'poffertjesfeest', waarbij de Koning en zijn familie poffertjes eten met kinderen en andere deelnemers.

Het evenementenprogramma omvatte ook optredens van lokale artiesten en verenigingen, waaronder de Amersfoortse Harmonie en de Schalkwijkse Dansmariekes. Er waren ook activiteiten voor kinderen, zoals een springkussen en een ballonnenwedstrijd. Het evenement werd afgesloten met een spectaculaire vuurwerkshow.

View details

To the Top