Koningsdag 2019

De Koning komt naar Amersfoort!

Kleedjesmarkt

De kleedjesmarkt is van niemand
en van ons allemaal

We krijgen als Amersfoortse Oranjevereniging vaak vragen over wat wel en niet mag op de kleedjesmarkt. Niemand organiseert de kleedjesmarkt (ook wij niet), die is er gewoon. Wel hanteert de gemeente een aantal spelregels om de kleedjesmarkt zo leuk en goed mogelijk te laten verlopen.

De kinderkleedjesmarkt is bedoeld voor kinderen die (tweedehands) spullen willen verkopen.
Kinderen mogen spulletjes verkopen, muziek maken of een theatervoorstelling geven. Dit jaar heeft de kleedjesmarkt op 27 april een beetje meer ruimte in de Amersfoortse binnenstad. Naast de Utrechtsestraat, Arnhemsestraat en Langestraat mogen ook spulletjes worden verkocht op de Hellestraat, de Krommestraat (tot bij het Oude Stadhuis), de Kamp (ter hoogte van de winkels) een stukje van de Stadsring, het Jorisplein en Amicitia (zie de groene strepen op het kaartje).
De kleedjesmarkt begint om 07.00 uur en duurt tot 17.00 uur. Alleen tussen 06.30 en 07.30 uur is het mogelijk om spullen in en uit auto’s te laden voor de kleedjesmarkt, daarna is de binnenstad gesloten voor het verkeer.

Spelregels/wat niet mag

 • Je legt je kleedje op de stoep, niet op de straat. Kruisingen en zijstraten moeten vrij blijven van kleedjes.
 • Leg geen kleedje neer voor de ingang van winkels en/of horeca.
 • Geen gebruik van geluidversterkende apparatuur.
 • Etenswaren en (fris-)dranken verkopen mag niet. Uitzondering: door kinderen zelfgemaakte dingen zoals koekjes, muffins of snoepzakjes.
 • Gasflessen en vuurkorven zijn verboden vanwege de brandveiligheid. Verhitten van etenswaren is niet toegestaan.
 • Verkoop van dieren, zoals kuikentjes en vogels, mag niet.
 • Het uitdelen van monstertjes of proefjes (sampling) mag niet.
 • Auto’s, caravans, aanhangwagens, tenten en kramen mogen niet binnen het kleedjesmarktgebied geplaatst worden (m.u.v. de standplaatsen met een vergunning).
 • Gokspelletjes zijn ook verboden.
 • Winkeliers mogen hun waar niet op straat voor de eigen winkel verkopen, tenzij ze daar een vergunning voor hebben. Horecaondernemers mogen een geveltap en/of eetkraam voor hun zaak plaatsen als zij daarvoor een vergunning hebben.
 • Na afloop of bij vertrek van de kleedjesmarkt moet je de niet verkochte spullen weer meenemen en laat je je plekje netjes en opgeruimd achter.

Politie, Stadstoezicht, gemeente en brandweer houden toezicht op de naleving van regels. Wie zich niet aan de regels houdt kan beboet of aangehouden worden. Ook kan de verkoopwaar worden verwijderd.

Bereikbaarheid
Alleen tussen 06.30 en 07.30 uur is het mogelijk om spullen in en uit auto’s te laden voor de Kinderkleedjesmarkt. In dat uur staan de verzinkbare palen omlaag, daarna staan ze de hele dag omhoog. Om 07.30 uur wordt de Kamp met dranghekken afgesloten.

Bezoekers van de binnenstad kunnen het beste op de fiets komen en die gratis stallen in een van de bewaakte fietsenstallingen bij het Jorisplein of de Kamperbinnenpoort. In verband met de veiligheid is het niet toegestaan om fietsen te plaatsen op toegangswegen en vluchtwegen.

Voor vragen over de kleedjesmarkt verwijzen we u naar de gemeente.

Doe mee, word lid

Voor € 7,50 per jaar (meer mag) ben je al lid en draag je je steentje bij aan de Amersfoortse Oranjeactiviteiten. 

Sluit Menu